Boltozatos_lab

Boltozatos láb

Tünet: hamar elfárad a láb, (a folyamatos 2 pontos egyensúlyozás miatt), magas rüszt

Kalapacsujj

Kalapácsujj

Tünet: a kiálló csúcs felett fájdalmas tyúkszem alakul ki, érintésre fájdalmas

Tyukszem

Tyúkszem

Tünet: tyúkszem, mely nyomásra ütésre éles fájdalmat okoz

Hallus_valgus

Hallux valgus

Tünet: befelé - 2. lábujj felé - forduló nagylábujj

Boltozatos láb

Általában veleszületett láb­deformitás, a láb­közép alig, vagy egyáltalán nem érinti a talajt. Emiatt a testsúly a sarokra és az elő­láb­ra terhelődik. Bütykösödés és kalapácsujj társulhat hozzá. A számítógépes talpvizsgálat­tal fedezhető fel igazán.

Tünetek

  • Túlnyomás és következményes bőrkeményedés van az I-V. metatarsus fejecsek alatt.

  • Fájdalom és érzékenység a harántboltozat területén.

  • Gyakori a bokasérülés a láb instabilitása miatt.

Kezelés

Boltozatos lab Boltozatos lab Boltozatos lab

Kalapácsujj

A kalapácsujj mindennapos bántalom. Legtöbbször a második lábujjon alakul ki, gyakran mindkét oldalon. A harántboltozat süllyedése miatt az ujjak zsugorodnak úgy, hogy az alapperc felfelé, a középperc lefelé fordul, ezzel V alakú csúcsot képeznek.

Tünetek

  • A kiálló csúcs felett fájdalmas tyúkszem alakul ki. A beteg nemcsak a cipő, de néha akár a takaró érintésére is fájdalmat érez.

Kezelés

  • Gyermekkorban elegendő a deformált ujj ragtapaszos rögzítése a szomszéd lábujjakhoz.

  • Felnőttkorban műtétet végzünk, ami egyszerű beavatkozás. Kis metszésből áll, mely során az alapperc fejecsét eltávolítjuk, majd az ujjat kinyújtva, kötéssel rögzítjük. A bőrkeményedés magától leválik. A kalapácsujj kialakulását megelőzhetjük a szakszerűen elkészített, egyedi talpbetét viselésével.

Kalapacsujj

Tyúkszem

A tyúkszem a láb egyik leggyakoribb elváltozása, mely nyomásra és ütésre is éles fájdalmat okoz. Tulajdonképpen a bőr jellegzetes megvastagodása (bőrkeményedés), amely a láb túlterhelt, túlzottan igénybevett részein alakul ki. A bőr ugyanis vastagabb hámréteg képzésével védekezik az ismétlődő nyomás és dörzsölés ellen. Megvastagodott bőrréteg nem csak a felszínen fordul elő, hanem a bőr alatt is, ahol egy kúp alakú magban végződik. Ez a bőr alatti csúcs nyomja az idegvégződéseket és kínzó fájdalmat okoz.

A tyúkszemnek két gyakrabban előforduló típusa van:

  • a kemény tyúkszem, amely elsősorban a talpon a középcsontok fejecsei alatt, valamint a begörbülő lábujjak felett keletkezik,

  • a lágy tyúkszem a lábujjak között.

Előbbit a láb statikai problémái és a rossz lábbeli okozza, míg az utóbbiért egyértelműen a nem megfelelő lábbeli a felelős.

Megelőzése

A bőrkeményedés­ek ellen is a megelőzés a legjobb módszer, elsősorban a megfelelő sarokmagasságú, kényelmes lábbeli viselése.

Orvoslása

Ha már kialakult a bőrkeményedés, reszelő, bőrgyalu segítségével magunk is eltávolíthatjuk, de súlyosabb esetekben célszerű szakemberhez fordulni. Egyedi talpbetét­tel még a legmakacsabb tyúkszem­től is megszabadulhatunk. A talpbetét, helyreállítva a láb megbomlott egyensúlyát, mentesíti a nyomás alól a túlterhelt részeket és ezzel megszünteti a bőrkeményedés­ek okát is. Még vastag maggal rendelkező tyúkszem­ek is elmúlnak a szakszerűen kialakított, a megfelelő helyen szivacspárnával borított, egyedi talpbetét­tel. Természetesen talpbetét viselése esetén is először szakszerűen el kell távolítani a tyúkszemet, de az már nem alakul ki újra.

Tyukszem

Hallux valgus

E gyakori, sok ember életét megkeserítő elváltozásra még nem találtak jó magyar nevet. Az öregujj gacsos, azaz befelé, a kis­ujj­ak felé fordult helyzetét jelenti.

Kialakulása

A betegség úgy kezdődik, hogy a harántboltozat lesüllyed, a lábfej szétterül, emiatt az első és második lábközépcsont eltávolodik egymástól. A nagy­ujj alappercén tapadó erős inak nem rövidülnek meg, ezért az öregujj­at alapizületében megtörve, a kettes ujj felé és alá húzzák. A második ujj, helyet adva az öregujj­nak, kalapácsujj­szerűen deformálódik.

Tünetek

A befelé álló bütyök felett található kis nyáktömlő, a cipő irritációja miatt rendszeresen begyullad, néha el is gennyesedik. (Gyulladásmentes állapotban is igen fájdalmas, hát még ilyenkor.) A gyulladás ráterjedhet a környező csonthártyára. A lesüllyedt harántboltozat miatt a talp­on fájdalmas bőrkérgesedés képződik. A kalapácsujj pedig önmagában is szörnyű (ld. alább).

Megelőzés

Igen fontos, hogy a hallux valgus és a kalapácsujj a harántboltozat süllyedése miatt jön létre , tehát az idejében alkalmazott talpbetét megelőzi a kialakulását.

Nyomásponti kép

A harántboltozat süllyedése miatt az előláb nem a normális helyen, hanem a III. lábközépcsont fejecsén (1.) és a sarkon támaszkodik a talajra. Emiatt a láb három helyett két ponton fekszik fel a talajra. Ez a bizonytalan talajfogás a lábszár és combizmok korai kifáradását okozza. A boltozat hiánya miatt elveszik a járás rugalmassága, könnyedsége. Ez pl. sportolók esetén különösen zavaróvá válhat. A láb szétterül, vagyis a lábközépcsontok legyezőszerűen eltávolodnak egymástól. Az I. ujj befelé fordul (3.), mivel a rajta tapadó erős ín befelé húzza. A lábujj alapja befelé irányuló göböt (2) képez, amit bütyöknek, hallux valgus­-nak nevezünk.

Gyógyítása

A hallux valgus megelőzésében, a már kialakult elváltozás további romlásának megakadályozásában fontos szerepe van a jó talpbetét­nek. A talpbetét tartós használata a boltozat regenerálódását eredményezheti. A fixált, elhanyagolt bütykösödés már csak műtéttel korrigálható. A műtét után pedig a talpbetét viselése, mondhatjuk kötelező.

Hallux_valgus Hallux_valgus
Achilles

Achilles ín gyulladás-szakadás

Tünet: fájdalom a sarok felső területén és az ín lefutása mentén

Sarokfajdalalom

Sarokfájás

Tünet: sarokfájdalom

Achilles ín gyulladás-szakadás

Az Achilles ín túlfeszülése a talpi fasciához hasonlóan, legtöbbször bokasüllyedés ill. lúdtalp következménye. Leginkább sportolók, futók problémája. A tartós feszülés az ín degenerációját, felrostozódását okozza. Végső esetben egy hirtelen mozdulatra az ín el is szakadhat, ami azonnali járásképtelenséget okoz.

Tünetek

  • Fájdalom a sarok felső területén és az ín lefutása mentén.

Kezelés

  • A kezelés lényege a tehermentesítés, ami a sarok felemelését jelenti. Akut szakadás sebészi ellátást, majd hosszú gipszrögzítést igényel.

Ugyanezen okból jön létre az ún. sarok bursitis, amely fájdalmas, gyulladt tasak a saroknak azon a részén, ahol az Achilles ín tapad.

Achilles Achilles

Sarokfájás

Egyértelműen a boltozatok süllyedése vezet a sarok­tájék fájdalmához. Az ábrán látható, hogy mind a talp­i szalag, mind az Achilles ín feszülés alá kerül. Különösen hevesen jelentkezhetnek a panaszok azoknál, akik naphosszat kénytelenek talp­alni (pincérek, nővérek, stb.), vagy hosszú menetelés (katonák), vagy akár alkalomszerű sportolás után. A panaszok hátterében az Achilles-ín, vagy nyálkatömlőjének bántalma áll. Súlyosabb esetben az ín tapadási felületén tüskeszerű csontkinövés is kialakulhat. Legtöbbször a problémát megoldja a talpbetét, mely a sarkat kissé megemelve csökkenti az ín feszülését.

A talpvizsgálat alkalmával kapott nyomásponti képen a süllyedt hosszanti boltozatot, valamint erősen nyomott (fehér) sarok­táji területet látunk. A beteg természetesen panaszolja is jellegzetes fájdalmat. A fájdalom a sarok megemelését és a boltozat megtámasztását szolgáló talpbetét alkalmazásával megszűnik.

Sarokfajas Sarokfajas
Harant_boltozat

Harántboltozat süllyedés

Tünet: fájdalmas előláb (lábujjak zsibbadnak, égnek, elfagynak, belenyilalló érzés)

Sarkantyu

Sarokcsont sarkantyú

Tünet: sarokcsont alatti fájdalom

Morton_ideggyulladas

Morton-féle ideggyulladás

Tünet: 3-as 4-es lábujj környéke zsibbad, ég, vagy ellenkezőleg, mintha el lenne fagyva

Ludtalp

Lúdtalp

Tünet: talpközépi fájdalom, derékfájás

Tyukszem

Tyúkszem

Tünet: tyúkszem, mely nyomásra ütésre éles fájdalmat okoz